Verzorging

Plain dog free icon

VERZORGING VOLGENS RASSTANDAARD EN VACHT

 

Hoe vaak een hond dient getrimd te worden is afhankelijk ven verschillende factoren en hoe belangrijk het voor het baasje een goed verzorgde hond is:
de vachtsoort; langharig/kortharig; model; gecastreerd/gesterliseerd; gezondheids-/vachtproblemen enz.
U ziet dat een trimbeurt voor elke hond weer anders is. Waardoor een behandeling op maat aangewezen is en het welzijn van de hond niet uit het oog mogen verliezen. Zo heb je verschillende handelingen voor iedere vacht en soort hond. Zoals hieronder beschreven

 

 • Plukhonden  

Deze honden hebben een ruwe haarstructuur, wanneer het haar rijp is dient ze geplukt te worden. Dit is niet pijnlijk, wel noodzakelijk! Als de plukvacht te lang blijft zitten kan dit de hond gaan irriteren. Het plukken gebeurt met de vingers en/of trimmesje. Dit is wat men noemt ‘trimmen’

vb. Bouvier, Cairn Terrier, Fox Terrier,  Parson Jack Russel, enz…

 

 • Scheren:   

Hierbij worden honden in model worden geschoren met behulp van een scheerapparaat. Dit gebeurt op vraag van de klant. Soms komt het voor dat een hond zodanig vervilt is dat er geen andere optie meer is dan kort  te scheren.

 

 • Ontwollen: 

Wanneer u ver gek wordt van rondvliegende haren en vlokken (= onderwol), is het moment daar om uw hond naar het salon te brengen en te laten ontwollen. Belangrijk bij zo’n behandeling is dat de onderwol of ondervacht goed wordt weggehaald.
Daarna mag uw hond lekker in bad en vervolgens worden alle resterende dode haren uit de vacht geblazen met de blaster en daarna drooggefönd. 

vb. Berner Sennen, Border Collie, Golden Retriever, bepaalde kruisingen, enz…

 

 • Knippen: 
  De hond woerdt in model gezet door te knippen, mits zij niet te veel in de klit zitten.
  vb. Maltezer, Lhaza Apso, Shiz-Tsu, Bichon Frisé, enz…

 

 • Wassen: 
  Het is zo dat de vacht van veel honden zelfreinigend is (met name bij korte vachten). Grof zand en vuil “glijdt” hier na het opdrogen vanzelf uit. Toch is het raadzaam om uw hond geregeld te wassen.. In een gewassen schone vacht blijven minder takjes en rotzooi hangen.
  Bijkomend irriteert een vuile, vettige vacht sneller dan een schone vacht.
  Vaak wordt beweerd dat het wassen van uw hond slecht zou zijn voor de vacht/huid. Dit is inderdaad zo, indien er niet de juiste produkten gebruikt worden. Hiervoor heeft men de hondenshampoo ontwikkeld, speciaal afgestemd op de ph-waarden van de huid van uw hond en voor het gebruik op uw hond. Mensenshampoo (ook baby-shampoo) heeft nl. een sterk ontvettende werking op de natuurlijke vetlaag van de hond.
  Naast het verwijderen van vuil, is het wassen van honden ook zeer handig bij het versnellen van de verharing tijdens de ruiperiode. Dit alles verklaart waarom heel veel honden tijdens de ruiperiode even langs komen.

Na een goede wasbeurt wordt uw hond droog geblazen met de blaster en föhn. De blaster heeft het voordeel dat het de vacht goed open blaast en dat we zo gemakkelijker eventuele huidaandoeningen, -beschadigingen, parasieten, enz kunnen ontdekken.

vb. Bearded Collie, Tibetaanse Terrier, Coton de Tulear, Havanezer, Collie, Bobtail, Briard,enz…